Bokstavspuls

Bokstavspuls är ett enkelt spel/lek med syfte att öva elevernas stavning och ordförråd samtidigt som de är i rörelse.

Det finns studier som visat på ökat inlärning om inlärningen sker i samband med rörelse. Bokstavsouls låter också eleverna samarbeta och ”elev lär elev” uppstår naturligt. Det går fort att komma igång och kan användas nästan var som helst. Moventure fungerar utmärkt att träna språk för elever med annat modersmål än svenska.

Bokstavspuls innehåller 816 brickor med magnet på, de fungerar att sätta på whiteboards, dörrar av plåt eller andra magnetiska föremål. För att få fler möjliga byggplatser, be en lokal plåtslagare om lite 1mm plåt, enkel att fästa på väggen var som helst, se bara till att runda av hörnen lite. Bokstäverna förekommer i olika frekvens, A och E är vanligast med 68st vardera. Brickorna tål vatten. För att kunna bygga fler ord och långa meningar finns brickorna i sex olika färger, det går då att blanda brickor och sen sortera tillbaka dessa efter användning.

Enkelt att komma igång!

1. Lägg ut brickorna

Brickorna kan läggas med både bokstavssidan upp eller ner, det tar självklart längre tid och blir fler hämtningar om brickorna hämtas ”blint”. Det kan också vara tillåtet att leta efter en särskild bricka, det skapar ett moment där eleverna måste samarbeta och gör också så att de visualiserar ordet de letar efter en specifik bokstav till. Använd eleverna till att vända brickorna så som de skall ligga, det tar mindre än 1 minut för 10 elever att vända alla brickor.

2.Dela in i grupper

Storlek på grupp spelar mindre roll, 3-6 elever/grupp gör alla  delaktiga. Det viktiga är att det i varje grupp finns någon eller några som tillsammans fixar orden.

3. Vilka ord ska byggas?

Veckans ord, glosor, bygga så många ord som möjligt, så många ord som möjligt på ett visst tema, bygga alfabetet, lucktexter mm.  Bokstavspuls går att spela på många sätt, det viktiga är att det är tydligt vilka ord som skall byggas. Vid glosor går det att skriva det svenska ordet (se bilden), annars fungerar bilder, lucktexter eller beskrivningar av ord bra.

4. Regler

Hur får eleverna brickorna, skall de ta sig valfri väg till brickorna, måste de genomföra ett varv på en (hinder)bana eller genomföra en utmaning? Hur många brickor får de ta åt gången? Skall brickor samlas och orden byggas samtidigt (fungerar bäst vid bestämda ord) eller finns det en avsatt tid för att samla brickor (fungerar bäst när eleverna får välja ord själva). Hur mycket tid har eleverna på sig? 10 glosor där eleverna tar brickor i blindo tar ofta ca 20-30 minuter för fem elever att färdigställa under förutsättning att inte för många av de ovanliga bokstäverna är med.

5. Kör igång!

Kör!
Blir någon grupp klar kan de dela upp sig och hjälpa andra grupper.
Vid avslut är det roligt och lärorikt om eleverna får gå runt och se vad de andra grupperna skrivit – speciellt om de byggt ord fritt eller byggt ord på ett visst tema.

Beställ bokstavspuls

Bokstavspuls 816 brickor räcker upp till mängder av ord, det finns många av vanligas bokstäver, flest E, färre  Z och Q, men ändå så många att det går att öva ord där dessa ingår.

Beställ mot faktura
1 Antal
2 Språk
3 Kontaktuppgifter
4 Faktura och leverans
  • 0,00 Kr